On juristillakin mielipiteeseen oikeus, mutta
Omataloyhtiö.fi

On juristillakin mielipiteeseen oikeus, mutta


Kirjoittaja
Viesti
Jasmin Juuti
Jasmin Juuti
New Member (2 reputation)New Member (2 reputation)New Member (2 reputation)New Member (2 reputation)New Member (2 reputation)New Member (2 reputation)New Member (2 reputation)New Member (2 reputation)New Member (2 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 1, Käynnit: 4
hiukan voisi miettiä miten aloittaa vastauksensa.

https://www.omataloyhtio.fi/artikkelit/15415/taloyhtion_yleisavaimia_yleisessa_jaossa_mita_tehda.htm?utm_source=VL38/18OTSvp2&utm_medium=Email&utm_campaign=VL

Jos vapaasti kopioitavia yleisavaimia on jaettu asukkaille, niin ainoa vaihtoehto on sarjoittaa lukitus uudelleen. Mikään vakuutus tuskin korvaa kadonnutta omaisuutta ilman murtojälkiä. Lasku isännöitsijälle, mutta katsoisin myös taloyhtiön hallituksen jäsenenä peiliin. Taloyhtiö on ottanut tietoisen riskin päästäessään lukitusturvallisuuden vanhentumaan ja siten omalta osaltaan mahdollistanut yleisavainten vapaan kopioinnin. Neuvotelkaa kustannusten jaosta.

Yleensäkin ihmettelen, miten taloyhtiöissä luotetaan vanhentuneiden lukitusten turvaan ja luovutetaan yleisavaimia edes huoltoyhtiön tai isännöintitoimiston ulkopuolisille henkilöille. Nykyisillä lukitusjärjestelmillä voidaan antaa ulkopuoliselle remonttimiehellekin avain, jolla pääsee ainoastaan tarvittaviin tiloihin eikä joka huoneistoon yhden hanan vaihtamiseksi ja vesisulkujen sulkemiseksi.

Jos taloyhtiössänne on vielä käytössä Abloy Classic tai Exec, niin viekää lukituksen uusiminen seuraavaan yhtiökokoukseen. Jos haluatte parempaa suojaa ja pidempi aikaista lukitusta, niin iLOQin tai Abloyn sähkömekaaniset tuotteet maksavat itsensä takaisin viimeistään, kun muut uusivat toistamiseen lukitusta. Näissä järjestelmissä taloyhtiön kannattaa kustantaa kadonneen avaimen poistaminen järjestelmästä vastikevaroin, jolloin lukitusturvallisuus pysyy korkeana. Jos kadonneesta avaimesta aiheutuu osakkaalle kustannuksia, niin niistä ei ilmoiteta yhtiölle ja huonolla tuurilla pyörävarastosta katoaa pyöriä ilman murtojälkiä. Meillä jäivät kiinni, kun lukitus juorusi poliisille avaimen omistajan.

Meillä on siiis lukitus uusittu sähkömekaaniseen ja on maksanut itsensä takaisin jo ensimmäisen yleisavaimen kadottua. Nyt keräämme katetta lisää. Putkiremontissa ei ole jaettu yhtään yleisavainta urakoitsijalle, vaan jokainen työmies on kuitannut oman avaimen, jolla pääsee vain työn alla oleviin huoneistoihin ja yhtiön tiloihin. Perinteisestihän joku työjohdosta avaa aamuisin huoneistojen ovet ja sulkee ne työpäivän päätyttyä. Meillä huoneistojen ovet pidetään lukittuna remontin aikana, jos niissä ei juuri sillä hetkellä työskennellä. Näin pidetään ulkopuoliset sekä uteliaat naapurit loitolla toisten kodeista. Lisäksi työmiesten kulku on rajattu vain sovittuun työaikaan, eikä muulloin kiinteistössä pääse kulkemaan.

Putkiremonttia on takana neljä kuukautta ja ratkaisu toimii 85 prosenttisesti. Muutos perinteiseen tapaan on iso ja joitain asennehaasteita meillä vielä on, kun työntekoa "hankaloitetaan" tilaajan toimesta. Itse uskon kuitenkin, että tulevaisuudessa rakennustyömaat ja putkiremontit ovat yhä useammin valvotumpia kun taloyhtiöt tuntevat mahdollisuudet miten turvata osakkaiden omaisuutta paremmin myös putkiremonteissa.


Muokattu 21.9.2018: J4534241513
TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...
Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Login

Existing Account
Valikko
Viestit
Maininnat
Haku